De eerste legale Nederlandse goksites in 2015

Hoewel de nieuwe wet “Kansspelen op Afstand” nog niet is aangenomen beginnen de ontwikkelingen van een legale online gokmarkt in Nederland zich nu toch wel af te tekenen. Zo riep de Kansspelautoriteit deze week bedrijven op om zich vanaf 1 december aanstaande te melden indien ze interesse hebben in een vergunning voor het aanbieden van online kansspelen. Door aan te geven dat ze interesse hebben zullen deze bedrijven door de KSA op de hoogte worden gehouden van de procedure die ze moeten doorlopen bij het aanvragen van een vergunning. Daarnaast gebruikt de KSA dit om de potentiële aanvragers beter te leren kennen.

Exacte vergunning vereisten goksites

De exacte vergunning vereisten zullen in de loop van januari 2015 waarschijnlijk bekend worden. Via een openbare consultatie zullen de aanbieders dan tevens gevraagd worden om input. De doelstelling van de KSA om 1 januari dus te starten met het uitreiken van de eerste vergunningen voor het aanbieden van online kansspelen is niet gehaald. Wij, als liefhebbers van online gokken, hopen uiteraard dat de nieuwe Wet zo spoedig mogelijk de verschillende fasen doorloopt en de KSA snel kan beginnen met het voorstellen van de eerste legale Nederlandse goksites. Op dit moment zijn we echter nog steeds in fase 2 van het wetsvoorstel:

Fase 1. Ministerraad akkoord, wetsvoorstel voor advies naar Raad van State.

Fase 2. Wetsvoorstel ingediend bij Tweede Kamer, schriftelijke behandeling.

Fase 3. Aangemeld voor plenaire behandeling voor Tweede Kamer.

Fase 4. Tweede Kamer heeft wetsvoorstel aangenomen, ingediend bij de Eerste Kamer schriftelijke behandeling. 

Fase 5. Aangemeld voor plenaire behandeling door Eerste Kamer.

Fase 6. Eerste Kamer heeft wetsvoorstel aangenomen, publicatie Staatsblad.

 

Struikelblok

Het grootste struikelblok in de aanname van de nieuwe Wet is op dit moment de hoogte van de kansspelbelasting. In Nederland bedraagt die 29% op kansspelen. 29% van de winst van deze ondernemingen moet dus worden afgedragen als belasting. Voor online kansspelen is het voorstel op dit moment echter 20%. Online aanbieders vinden dit alsnog te hoog en azen op 10%, maar uitbaters van speelautomaten vinden daarentegen dat alles gelijkgesteld moet worden en dat de kansspelbelasting online ook op 29% gezet moet worden. Zij vrezen dat ze wel kunnen inpakken zodra online gokken om echt geld legaal wordt en mensen daar minder kansspelbelasting betalen. Er wordt zelfs gevreesd dat dit duizenden banen in de gokbranche zal kosten. Vandaag dienen ze dan ook een petitie in waarin wordt gevraagd om een aanpassing van het wetsvoorstel. Eén van de partijen die het hier mee eens is is de PVDA. Mei Li Vos pleit al langer voor het gelijktrekken van de kansspelbelasting. Tegenstanders zijn echter bang dat een hoge kansspelbelasting ervoor gaat zorgen dat mensen online bij illegale goksites blijven spelen en er tevens zeer weinig bedrijven geïnteresseerd zullen zijn in een vergunning in Nederland.

november 7, 2014 by : posted in Kansspelautoriteit, nieuws Geen reacties

Comments are closed.